SAMEN CITY

سامن پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین

SAMEN CITY

سامن پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین

شهر زیر زمینی سامن - شهر پنهان

شهر پنهان یا زیرزمینی سامن که احتمالا شهری مخفی در دوره پیش از اشکانی بوده و بعدها نیز از آن به عنوان گورستان استفاده می شده، در شهر سامن در 15 کیلومتری ملایر در استان همدان قرار دارد.

شهر پنهان یا زیرزمینی سامن که احتمالا شهری مخفی در دوره پیش از اشکانی بوده و بعدها نیز از آن به عنوان گورستان استفاده می شده، در شهر سامن در 15 کیلومتری ملایر در استان همدان قرار دارد.

 

کاوش ‏های باستان‏ شناسی در محوطه‏ ای زیرزمینی در شهر سامن، منجر به کشف شهری پنهان شد که در یک بستر سنگی و به صورت دست کند ساخته شده است. این شهر زیرزمینی احتمالا به دوره پیش از اشکانی تعلق دارد و از برخی فضاهای آن برای تدفین مردگان استفاده شده است.

حدود 25 اتاق از این شهر زیرزمین کاوش شده و در این اتاق ها مقادیر زیادی اسکلت متعلق به دوره اشکانی وجود دارد که دست نخورده در جای خود باقی مانده اند.

در کنار اسکلت‏ ها هدایای قبور گذاشته شده است و اسکلت‏ ها به صورت چمباتمه‏ ای تدفین شده ‏اند. احتمال می رود تدفین‏ ها به دوره تاریخی به خصوص دوره اشکانی مربوط است.

بر اساس مطالعات باستان شناسی، شهر پنهان بیش از 3 هکتار وسعت دارد و بخشی از این شهر باستانی به خاطر وجود رطوبت زیاد هنوز مورد کاوش قرار نگرفته است.

احتمالا بخشی از این شهر در زیر خانه مردم قرار گرفته و به همین دلیل تصور می شود که در آن بخش ها فاضلاب شهری وارد شهر پنهان شده باشد.

این شهر زیرزمینی، هنگامی که مخابرات استان همدان قصد کشیدن فیبرهای نوری از زیر زمین را داشت کشف شد. بر همین اساس طی مجوزی ازسوی پژوهشکده باستان‏شناسی، هیاتی متشکل از انواع کارشناسان شامل باستان‏شناس، انسان‏شناس، کارشناسان مرمت و ... کاوش ‏های خود را در این شهر به انجام رساندند که منجر به کشف فضاهای دست‏کند با حدود 25 اتاق، سالن و راهروهای ارتباطی شد.

شواهد اولیه حاکی از پیدایش این فضاها در دوره پیش از اشکانی بود. بر اساس این یافته ها می‏ توان احتمال داد که نخستین بار این فضاهای معماری به منظور انجام مراسم مذهبی خاصی، احتمالا میترائیسم، مورد استفاده بوده است. این شواهد حاکی از آن است که مراسم مذهبی به صورت پنهانی در زیر زمین انجام می‏ گرفته است.

بر این اساس احتمال داده می‏ شود که در دوره اشکانی از این فضاها به عنوان محل تدفین مردگان استفاده شده است و از اتاق‏ ها به عنوان گوردخمه استفاده کرده ‏اند.

شهر زیرزمینی سامن در عمق 3 تا 6 متری زمین کشف شد و کانال های حفر شده درون آن به مرور در دوره های تاریخی کنده شده اند و اطراف آن ها نیز اتاق های متعدد وجود دارند.

این کانال ها از نظر ساختار معماری، بسیار جالب هستند و کاربری خاصی داشته اند. در این کانال ها پس از پاک سازی، 60 اسکلت شناسایی شدند که درون 9 اتاق قرار داشتند و با توجه به بررسی های انسان شناسی شواهدی وجود دارند که تدفین هایی به صورت تدفین باز انجام شده اند.

علاوه بر این شواهد، 6 مورد بقایای انسانی نیز وجود دارند که به طور دقیق نشان می دهند، این اتاق ها در کاربری نهایی به صورت محل تدفین استفاده می شدند، به طوری که استخوان ها را جمع می کردند و دوباره تدفین های جدیدی انجام می دادند.

از 60 اسکلت یافت شده، 16 مورد مرد، 26 مورد زن، 14 مورد کودک و یک نوزاد شناسایی شده اند و جنسیت 3 مورد از آن ها نیز تشخیص داده نشده است.

شهر زیرزمینی سامن

نمایی از شهر زیر زمینی سامن

 

شهر زیرزمینی سامن

نمایی از گور دسته جمعی در شهر زیرزمینی سامن

 

شهر زیرزمینی سامن

عملیات کاوش باستان شناسان در شهر زیرزمینی سامن

 

شهر زیرزمینی سامن

شهر زیرزمینی سامن

شهر زیرزمینی سامن

شهر زیرزمینی سامن

شهر زیرزمینی سامن

شهر زیرزمینی سامن

نماهایی از شهر زیرزمینی سامن


هنگامی که شرکت مخابرات استان همدان قصد کشیدن فیبرهای نوری را داشت، شهر زیرزمینی سامن کشف شد و بر همین اساس طی مجوزی از سوی پژوهشکده باستان‏شناسی، هیاتی مامور کاوش در این منطقه شدند.

این کاوش‌ها منجر به کشف 25 اتاق، سالن و راهروهای ارتباطی شد. شهر زیرزمینی سامن که در عمق 3 تا 6 متری زمین قرار دارد، به مرور در دوره‌های مختلف تاریخی کنده شده‌ است.

شهر پنهان یا زیرزمینی سامن که احتمالا شهری مخفی در دوره پیش از اشکانی
بوده و بعدها نیز از آن به عنوان گورستان استفاده می‌شده، در شهر سامن در
15کیلومتری ملایر در استان همدان قرار دارد.

کاوش‌‏های باستان‏‌شناسی در محوطه‏‌ای زیرزمینی در شهر سامن، منجر به کشف شهری پنهان شد که در یک بستر سنگی و به صورت دست‌کند ساخته شده است.


حدود 25 اتاق از این شهر زیرزمینی کاوش شده و در این اتاق‌ها مقادیر زیادی
اسکلت متعلق به دوره اشکانی یافت شده که دست‌نخورده باقی
مانده‌اند.
در کنار اسکلت‏‌ها هدایای قبور گذاشته شده است و اسکلت‏‌ها به صورت چمباتمه‏‌ای دفن شده‌‏اند. احتمال می‌رود تدفین‏‌ها به دوره اشکانی مربوط باشد.

بر اساس مطالعات باستان‌شناسی، شهر پنهان بیش از 3 هکتار وسعت دارد و بخشی از این شهر باستانی به خاطر وجود رطوبت زیاد هنوز مورد کاوش قرار نگرفته است.

احتمالا بخشی از این شهر در زیر خانه‌های مردم قرار دارد و به همین دلیل تصور می‌شود در آن بخش‌ها فاضلاب شهری وارد شهر پنهان شده باشد.

شواهد اولیه از پیدایش این فضاها در دوره پیش از اشکانی حکایت دارد. بر اساس این یافته‌ها می‏‌توان احتمال داد که نخستین‌بار این فضاهای معماری به منظور انجام مراسم مذهبی خاص مربوط به آیین میترائیسم مورد استفاده قرار گرفته است.

این شواهد حاکی از آن است که مراسم مذهبی به صورت پنهانی در زیر زمین انجام می‏‌گرفته است.

بر این اساس احتمال داده می‏‌شود که در دوره اشکانی از این فضاها به عنوان محل تدفین مردگان و از اتاق‏‌ها به عنوان گوردخمه استفاده می‌کرده‌اند.

کانال‌های شهر زیرزمینی در دوره‌های تاریخی کنده شده‌اند و اطراف آن‌ها نیز اتاق‌های متعددی وجود دارد. این کانال‌ها از نظر ساختار معماری، بسیار جالب‌اند و کاربری خاصی داشته‌اند.

در این کانال‌ها پس از پاک‌سازی، 60 اسکلت شناسایی شد که درون 9 اتاق قرار داشتند و با توجه به بررسی‌های انسان‌شناسی شواهدی وجود دارد که تدفین‌هایی به‌ صورت باز انجام شده‌ است.

علاوه بر این شواهد، 6 مورد بقایای انسانی نیز وجود دارد که به‌ طور دقیق نشان می‌دهند این اتاق‌ها در کاربری‌ نهایی به‌صورت محل تدفین استفاده می‌شدند، به‌طوری که استخوان‌ها را جمع می‌کردند و دوباره تدفین‌های جدیدی انجام می‌دادند.

از 60 اسکلت یافت شده، 16 مورد مرد، 26 مورد زن، 14مورد کودک و یک نوزاد شناسایی شده‌ و جنسیت 3 مورد از آن‌ها نیز تشخیص داده نشده است.

شهر زیرزمینی سامن در سال 87 با شماره 24622 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است

 

نظرات 1 + ارسال نظر
ali shakeri دوشنبه 22 خرداد‌ماه سال 1391 ساعت 18:42 http://www.alisims.blogfa.com

با سلام....!!!

شهر زیبای من " سامن" اکنون دچار کم آبی است و کشاورزان بر سر آب جان خود را فدا می کنند واز همه چیز می گذرند!!!! و در این ضمینه با کسی شوخی ندارند...

این همه افتخارات ورزشی در گذشته .... واما حال نمی گویم اکنون افتخاراتی نداریم ولی کافی نیست و می تواند شبیه به گذشته باشد....


دوست و همشهری عزیز لطفا در مورد مشکلات ورزشی و غیر ورزشی سامن هم مطالبی را در وب خود بگذارید!!!!


برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد